Zoeken naar mogelijkheden en oplossingen

Als je zorgen maakt, let je vaak extra op dingen, die niet goed gaan. Problemen voelen dikwijls zwaar aan en hebben de neiging zichzelf te versterken en erger te worden.

Het helpt om er samen naar te kijken. Als kindercoach help ik eerst om overzicht te scheppen. Is het een complex probleem of spelen er verschillende zaken door elkaar, dan is het handig om concreet te formuleren wat niet oplosbaar is en waar je wél wat aan kunt doen.

Sommige problemen zijn eigenlijk feiten en die kun je niet echt veranderen. Je hebt bijvoorbeeld dyslexie of je ouders zijn gescheiden of je bent iets of iemand kwijtgeraakt. Het is zoals het is, maar je kunt wel leren om met de gegeven feiten om te gaan.

Andere problemen zijn obstakels. Die kun je nemen en daar kun je dus wel wat aan veranderen. Het kan zijn dat je dingen anders moet aanpakken dan je gewend bent of dat je nieuwe vaardigheden moet aanleren.

Het helpt om eerst samen op zoek te gaan naar talenten en krachten, die je gewoon al hebt en die je kunt gebruiken om je wensdoel te bereiken. Zo lukt het om je vertrouwen weer terug te krijgen en een positieve verandering te durven inzetten.  Ook voor de ouders is het vaak een opluchting om gehoor en begrip te krijgen voor hun zorgen en om weer praktische mogelijkheden  te ontdekken waarmee ze hun kind kunnen helpen.

Als het doel duidelijk is en er een stappenplan is gemaakt, dan blijft er slechts één ding over: dat is het zetten van de eerste stap. Als kindercoach kan ik dit heel goed begeleiden.  Soms is dat na die eerste stap niet eens meer nodig en kunnen ouders en kind op eigen kracht verder.

Vaardigheden leren

Het kan zijn dat je kind of puber nog vaardigheden mist die nodig zijn om het gewenste doel te behalen. Dan kan ik als kindercoach ook hiermee aan de slag gaan. Afhankelijk van de vraagstelling kan ik dit doen door middel van  verschillende werkvormen.